Wielersport


Mijn ervaring met het beoefenen van de wielersport

Van 1979 tot 1996 ben ik actief beoefenaar van de wielersport geweest. In 1979 als recreant (niet licentiehouder), van 1980 tot 1983 als liefhebber (tegenwoordig de categorie cyclo-sportieven) en van 1984 tot 1996 als amateur (tegenwoordig elite zonder contract).

Zoals gezegd ben ik in 1979 als recreant begonnen. Ik was toen student aan de TH Twente (nu: Universiteit Twente) en heb gedurende één jaar zonder licentie alleen studentenwedstrijden gereden. Na dat jaar heb een licentie genomen en begon het 'echte werk'. In het winterseizoen tijdens de Twentse veldritcompetitie. Op de weg werd ik in het begin alleen maar losgereden, maar van lieverlee ging het steeds beter en na een jaar of twee begon ik de koers ook te doorzien en kon af en toe het spel mee bepalen. Ik kreeg 'routine' zoals dat heet, iets wat niet goed valt te definiëren, maar pas duidelijk wordt als je het hebt. In 1982 heb ik een heel goed seizoen gereden. In het daaropvolgende seizoen kreeg dit helaas geen vervolg: ik begon pas vrij laat weer goed te rijden en kort daarop brak ik tijdens een trainingsrit mijn sleutelbeen. De rest van dat jaar ben ik niet meer in vorm gekomen, ik ging zelfs steeds slechter presteren.

In 1984 heb een amateurlicentie aangevraagd om het eens meegemaakt te hebben. Doordat ik als liefhebber de gewoonte had opgedaan om door wedstrijden de juiste vorm te bereiken, had ik in het begin de grootste moeite met de amateur-afstand. Omdat ik de snelheid wel bleek aan te kunnen, in combinatie met het feit dat de Alkmaarse wielerbaan juist was gerenoveerd, heb ik mij laten overhalen meer op de baan te gaan rijden. Omdat Paul Render uit Oldenzaal door een gebroken pols niet koerste, maar wel naar de baan in Apeldoorn ging, kon ik met hem mee en dat leidde ertoe dat ik de rest van dat seizoen voornamelijk op de baan heb gereden (daarvoor deed ik dat ook al, maar aanvullend aan de 'weg'). Juli 1985 moest ik mij voor mijn dienstplicht melden, dus van wielrennen kwam er niet al te veel. Pas na mijn overplaatsing naar Den Haag had ik weer gelegenheid tot voldoende training.

Aangezien er naar mijn gevoel meer in moest zitten dan er tot dan toe was uitgekomen, heb ik ook voor 1986 een amateurlicentie genomen. Op dat moment zat ik nog in dienst in Den Haag, zodat ik pas in een vrij laat stadium met clubwedstrijden (Zuiderpark en Zichtenburg bij de tramremise) begon. Daarvoor reed ik wel dagelijks Scheveningen-Zandvoort v.v. Dit had als kennelijk gevolg dat ik met meer conditie het wedstrijdseizoen inging en ik reed dat jaar dan ook zeer goed. Bovendien ben ik dat seizoen voor het eerst ook in België gaan koersen. Omdat mij dit goed beviel ben ik tot op het laatst maar amateur gebleven.

Verder zijn hier twaalf anecdotes uit 16 jaar beoefening van de wielersport opgenomen.


Enige actiefoto's:
Cross Twente 1979 Schermerhorn 1982 THTwente 1983 THTwente 1983 Warmenhuizen 1987
Uitgeest 1988 Sloten (Amsterdam) 1990 Sterrebeek (B) 1992 Gelrode (B) 1992 Wodecq (B) 1993